Vad är Populärkultur

Vad är Populärkultur egentligen?
En snabb wikipediasökning ger oss att:
Populärkultur, Popkultur eller masskultur är den typen av kultur som är riktad mot den breda allmänheten snarare än till kännare.

Man kan förklara det att populärkultur är ett samlingsord för de intressen som allmänheten har, vilket sträcker sig från exempelvis matlagning och motorsport till dans, film och musik.

Vad pratar PopKult Nord om?
Vårt fokus är de delar av populärkulturen som är lite smalare och som historiskt sett har setts som “nördiga”. Nördigt är dock det nya svarta och många av dessa intressen har på den senaste tiden fått en rejäl uppsving i popularitet och acceptans hos den breda massan .

Vilka grenar arbetar vi med?
Vi har valt att lägga ett fokus på nedanstående kulturgrenar. Inom kort kommer du kunna klicka på respektive rublik för mer information, tips att kika på och aktiva föreningar att kontakta.

Brädspel
Klassikern som aldrig blir gammal. Brädspel innefattar de spel som människor har spelat i generation, oftast på ett bräde eller ett bord. Dagens brädspel innehåller alla nivåer av strategi och komplexitet, och blandar allt från klassiska spelmekaniker, ibland i ny tappning, till specialregler i absurdum.
Exempel: Carcassonne, Ticket to Ride, Monopol

Kortspel
Spel som i grunden kan ses som en blanding mellan samlarkort och kortspel. Det engelska namnet, Trading Card Games, är kanske mer träffande då det generellt handlar om att samla kort, bygga sin lek och testa sin taktik mot sina motståndare.
Exempel: Magic the Gathering, Hearthstone

Rollspel
Spel som bygger på samberättande. Deltagare skapar sin karaktär och leds genom historien och dess uppdrag och händelser av en spelledare. Spelledaren i sin tur förlitar sig på förskapade scenarion och, i de flesta fall, tärningsslag för att avgöra effekterna av spelarnas handlingar.
Exempel: Dungeons&Dragons, Mutant: År Noll

Figurspel
Spel som bygger på användandet av olika typer av samlarfigurer. I många fall byggs och målas dessa av spelaren, som på så sätt bygger sin armé och taktik. Två eller flera spelare testar sedan sina arméer mot varandra i både förbestämda scenarion och öppna matcher.
Exempel: Warhammer, Warmachine 

Video- och datorspel
En av de mest populära typen av spel i dagsläget. Multiplayer-spel som Fortnight och World of Warcraft, där man spelar med eller mot andra människor, går starkt framåt. Vi har dock valt att arbeta med spel som fokuserar på berättandet, oavsett spelmedium. Ofta är dessa spel endast för en spelare, men den som inte har testat att spela spel med tung story tillsammans med vänner har missat någonting.
Exempel: Dragon Age, Mass Effect

Film och serier
Behöver kanske ingen vidare förklaring, mer än att vi fokuserar på framför allt fantasy och science fiction, med alla dess förgreningar och underkategorier.
Exempel: Star Wars, Sagan om Ringen

Comics, manga och anime
Serietidningar, och film baserat på serietidningar. Manga och anime kommer ursprungligen från Japan, och har spritt sig snabbt över hela världen.  Comics syftar i huvudsak på övriga serier, allt från svenska Bamse till Marvels storsäljande superhjälteserier.
Exempel: Batman, Naruto

Cosplay och lajv
En lite mer handfast verksamhetsgren. Cosplay handlar om att producera och klä sig i kostymer av sina favoritkaraktärer från spel, film och serier. Lajv är rollspel taget ut i naturen, ofta med ett övergripande scenario och händelser, men i övrigt helt dikterat av deltagarna. Ibland sitter cosplay och lajv ihop, ibland är de helt skilda saker.

Sång, dans och teater
Den lite mer traditionella kulturen, men på vårt eget vis. Vi vill fokusera på att lyfta fram det lokala kulturlivet, och då framför allt det ideella. Självklart är det extra bra om orkestern framför spelmusik eller kören sjunger soundtracks från filmer, men det är inget krav. Det viktiga är att man berikar kulturen.

Vi är självklart inte låsta endast till ovanstående grenar, utan välkomnar alla era idéer och tankar. Tveka inte att kontakta oss!

Advertisement