Veckans Tips

Varje vecka tipsar vi i PopKult Nord om någonting inom populärkulturen; en bok, ett spel eller kanske en film. Inläggen publicerad på vår facebook och vår instagram, och arkiveras sedan här nedanför så att den som behöver lite inspiration lätt kan hitta något nytt att utforska!

Vecka 23 2021

Veckans tips är ett urgulligt datorspel i samma anda som Minecraft och Stardew Valley; My Time at Portia.

My Time at Portia utspelar sig i en värld efter apokalypsen, där jorden har grönskat igen och människan har kommit en bra bit i sin återuppbyggnad av civilisationen. Här spelar du en ny Byggare som tar över sin fars gamla hus och arbetsbänk i staden Portia. Snart är du mitt uppe i en karusell av att leta material, bygga ut ditt hus, ta konstruktionsuppdrag och hjälpa byborna i staden.

För den som gillar crafting och relationsskapande, eller bara behöver en stunds meditativt grävande i jorden, så är detta ett utmärkt tidsfördriv för ljumma sommarkvällar.

Spelet finns på PC, PS4, XBOX och Switch, och snart även på mobila enheter. Är du sugen på att läsa vad Johan tycker om sina första stapplande steg i Portia så finns en recension på vår hemsida (http://www.popularkultur.se/my-time-at-portia). 

Vecka 22 2021

Veckans tips är ett strategispel där flera olika taktiker kan ge vinst. Tack vare den semi-modulära spelplanen så kan man aldrig vara helt säker på hur spelplanen kommer se ut vilket kan ge en stor variation mellan omgångarna. Till en början kan det verka komplicerat men innan första spelet är klart så flyter spelet på och man vill bara spela mer. I Great Western trail samlar du poäng genom att driva din hjord med kor från Texas till Kansas city. När du kommer till Kansas city vill du lasta vidare dina mest värdefulla kor med tåg ut till resten av kontinenten. Spelet kan spelas med 2-4 spelare och speltiden är 75-150 min.

Vecka 21 2021

Veckans tips är filmen The Mitchells vs. the Machines.

En animerad familjefilm som följer den chaosartade och långt ifrån perfekta familjen Mitchells som, när artificiell intelligens oväntat börjar ta över världen, försöker stoppa dem. Detta trots att familjen verkar ha fler styrkor än svagheter. Men kanske är det oviktigt så länge de hjälps åt som en familj.

Se den rafflande upplösningen på Netflix!

Vecka 20 2021

Spana in World of Warcrafts officiella kokbok och levla dina cooking-skills! Vilken WoW-spelare har inte suttit och tryckt i sig oräkneligt antal Mulgore Spice Bread som nystartad Tauren Shaman? Eller druckit ett antal stacks Honeymint Tea medans man levlar i Northrends kalla zoner? Nu kan du skapa just dessa, tillsammans med en mängd andra recept såsom:
– Spiced beef jerky
– Crab Cakes
– Frybread
– Beer-Baste Boart Ribs
– Tender Shoveltusk Steak
– Goblin shortbread
– Cheery Cherry Pie
Och många fler… och du! Det går att göra vegetariska samt glutenfria versioner!

Börja utmana dig själv redan nu så står du redo att bjuda på en feast när vi väl får umgås igen!

Happy cooking!
gz@ding!

Vecka 19 2021

Ny vecka nya tips. Denna vecka är det ett vanligt hederligt kortspel. Once upon a time. Once upon a time är ett spel där spelarna berättar en historia med hjälp av kort som visar viktiga delar av en fairy tale. En spelare är berättare och bygger en berättelse med sina kort och försöker guida mot sitt eget slut. De andra spelarna kan med sina kort avbryta historien och bli den nya berättaren. Målet med spelet är att berätta en bra historia och ha en trevlig stund tillsammans. Man vinner när man som berättare har fått historien till sitt “happy ending”. Spelet är från 8 år och för 2-6 deltagare, perfekt att sitta ute i solen och berätta historier för varandra.

Vecka 18 2021

Denna vecka vill vi tipsa om Board Game Arena (BGA) som är en plattform där du kan spela brädspel online. Nu när det är svårt att träffas fysiskt gör BGA det möjligt att fortsätta att utmana både sina vänner och även spelare från hela världen i olika brädspel. Finns ett antal olika kort- och brädspel tillgängliga, på sidan hittar du allt från klassikern Carcassonne till spel som Colt Express som ger en upplevelse av vilda västern. De flesta spelen och funktionerna på sidan är gratis, för att få extra fördelar går det att bli premium-användare. Har du haft funderingar på att testa på ett visst spel, då är denna sida ett bra ställe att börja på! (boardgamearena.com)

Vecka 17 2021

Veckans tips är RingFit Adventures, ett tv-spel som blandar träning med rollspelselement och är perfekt för den som har dragit sig för att besöka gymmet under pandemin.

RingFit Adventures spelas på Nintendo Switch, och kommer tillsammans med en behändig ring att klicka i sin ena joycon i. Den andra fästs vid låret med en rem, och de två kontrollerna känner sedan av varandras lägen under spelsessionen.

Vad går det ut på då?
Jo, världen där RingFit Adventures utspelar sig har tagits över av träningsfreaket Dragaux, en alldeles för muskulös drake utan känsla för passande återhämtning. Spelaren teamar upp med den magiska ringen Ring, och genom att jogga sig igenom banor och använda träningsövningar för att slå ut fiender är det upp till er att rädda världen från onödig mjölksyra.

RingFit Adventures är ett roligt och effektivt sätt att komma igång med hemmaträningen. Det rollspelsliknande upplägget med att välja rätt attacker mot olika fiender och dricka smoothies för att öka skada eller få tillbaka hälsa är även en perfekt inkörsport till tv-spel för den tvekande.

Är du topp-atlet finns en risk att du blir understimulerad, men för oss andra är den enda risken att åka på träningsvärk!

Vecka 16 2021

Nu när våren är här och vi är ett drygt år in på pandemin så har vi alla börjat bli lagom stirriga av att sitta hemma. För att späda på den känslan så vill vi idag rekommendera en tv serie som riktigt får en att stanna upp och tänka. Black Mirror, 5 säsonger med nervpirrande, tankeställande, småspännande och intressant gripande tv. Alla avsnitt är fristående och man kan se vilket som helst i vilken ordning som helst. Det gemensamma är att de sker i samma universum och vissa detaljer följer med i bakgrunden i varje avsnitt. Netflix erbjuder alla säsonger för den som vill. Längden på säsongerna varierar från 3 avsnitt till 6 avsnitt. Så vill man verkligen släppa loss sina konspirationer så kan man sträck se allt en helg. Popkult önskar att ni får en fin stund i tv-soffan.

Vecka 15 2021

Veckans tips är tv-serien ”The Irregulars”, en annorlunda version av myten om Sherlock Holmes.

I böckerna om mästerdetektiven är the Bakerstreet Irregulars ett gäng gatungar som, med sina kunskaper om London och dess invånare, är ovärderliga för Sherlocks arbete. För rätt summa hittar de både vittnen och skyldiga, och det är där som ”The Irregulars” börjar.

Serien följer ett gäng föräldralösa ungdomar, ledda av Bea och hennes syster Jessie. I samband med en serie övernaturliga mord kommer de i kontakt med den mystiske doktor Watson. Den här versionen av Holmes sidekick är lika otrevlig som han är kompetent, och det blir snabbt tydligt att han vet mer än han ger sken av.

Vad är det som kokar under London? Vad hände med Beas och Jessies föräldrar? Och vem är egentligen den där Sherlock Holmes?
”The Irregulars” streamas i en säsong på Netflix.

Vecka 14 2021

Veckans tips är bokserien “Sagan om Drakens Återkomst” (eng. The Wheel of Time) av Robert Jordan och färdigställd av Brandon Sanderson.
Denna bokserie såg dagens ljus redan 1990 men det skulle dröja ända till 2013 innan serien kunde färdigställas. Detta då originalförfattaren, Robert Jordan, tragiskt gick bort 2007 i sviterna av en sjukdom.

Handlingen kretsar kring den unge fåraherden Rand al’Thor och hans vänner, Matrim Cauthon och Perrin Aybara, som efter att deras by blivit attackerad ger sig ut i världen tillsammans med Moiraine Damodred och hennes väktare al’Lan Mandragoran.

Detta magnum opus består av 14 volymer samt en prequel som handlar om tiden före.

Dessa 14 volymer går ej att göra rättvisa i en kort text men undertecknad vågar utlova mängder av spännande fantasy i klass med J.R.R Tolkien!

Mycket nöje!

Vecka 13 2021

Veckans tips är spelet Unlock!, ett kooperativt kortspel inspirerat av escape rooms. Det finns flera olika varianter av Unlock!-boxar att välja mellan och en Unlock-box består av tre fristående äventyr med egen historia. Spelen använder kort tillsammans med en gratis app, och går ut på att spelarna tillsammans letar gömda ledtrådar, kombinerar föremål och löser kluriga pussel för att ta sig i mål.
Ett äventyr tar runt 60 minuter och fungerar för 1-6 spelare. En perfekt påskaktivitet på hemmaplan för den äventyrslystne!

Vecka 12 2021

Spelet ”We were here”, som är veckans tips, är ett digitalt samarbetsspel för två personer. ”We were here” släpper ner dig och en vän (eller en slumpvis medspelare) i varsin del av ett slott fullt av pussel och fällor. Målet är att ta sig ut, vilket endast är möjligt genom samarbete och problemlösning.

So far so good, men det blir mycket klurigare av att de båda spelarna inte når samma delar av slottet. Den ene är fast i biblioteket, den andre får kämpa sig upp från källaren. Som tur är så är det första man hittar varsin radio för att kommunicera med varandra. Genom att beskriva sina omgivningar och leta efter ledtrådar lotsar man varandra sakta men säkert genom klurigheterna och mot friheten.

”We were here” är den första delen i en serie av spel på samma tema, och finns gratis på bland annat Steam. Övriga delar av serien kostar runt 100 kr styck.

Vecka 11 2021

Veckans tips är TV-serien ”WandaVision”, vars första (och enda) säsong precis har gått i mål på Disney+. Serien tar vid där ”Avengers: Endgame” slutade, och är tänkt att agera som en brygga mellan fas 3 och 4 i Marvel Cinematic Universe.

”WandaVisions” börjar som en hyllning till 70-talets sitcoms, i svartvitt och komplett med burkskratt. Wanda har bosatt sig i den lilla staden Westview tillsammans med sitt livs kärlek; Vision. Här lever de ett till synes normalt liv av middagar med Visions chef och duster med den nyfikne grannen. Men när Wanda ska anordna en talangjakt tillsammans med stadens hemmafruar börjar konstiga saker hända, och med tiden blir det tydligt att någonting inte står rätt till med Westviews småstadsidyll.

”WandaVision” har 9 avsnitt á ca 30 min, och kan ses nu på Disney+.

Vecka 10 2021

Veckans tips är till för alla Harry Potter-fantaster där ute! Harry Potter Quiz är ett frågespel som verkligen sätter ens kunskaper om Harry och hans vänner, om Hogwartz och om alla händelser som leder fram till slutliga uppgörelsen på prov. Spelet innehåller 840 frågor med svarsalternativ om Harry Potter-filmerna och den som svarar rätt på en fråga som rör var och en av de 8 filmerna vinner. Frågorna kan handla om precis vad som helst!

Är till för 2-4 spelare från 10 år. Speltiden är ca 30 min. Spelet går att hitta från 250 kr.

Vecka 9 2021

Veckans tips är Tabletop Simulator.

Dessvärre verkar Covid-19 inte riktigt ge med sig vilket gör att det är svårt för oss att umgås med varandra: Håll it, håll ut och håll avstånd har varit riktlinjerna en tid nu. Avståndet kanske kan kännas något kortare med hjälp av Tabletop Simulator, ett headset och plattformar såsom Discord.

Tabletop Simulator erbjuder mängder av olika bordsspel, klassiska som nya. Tabletop Simulator finns via Steam.

Vecka 8 2021

Veckans tips är filmen Min Granne Totoro (My Neighbour Totoro) regisserad av Hayao Miyazaki och producerad av Studio Ghibli.

En förälder i familjen Kusakabe, Yasuko, är sedan länge drabbad av tuberkulos och bor på ett behandlingshem i Tokyos landsbygd. Saknaden drabbade resten av familjen stort, och de bestämde sig för att flytta ut från stan för att komma närmare Yasuko.

Tatsuo Kusakabe med de båda barnen Mei och Satsuki köper ett hus en bit från behandlingshemmet, vad familjen inte vet är att huset bebos av underliga väsen och att skogen intill huset är magisk. Ett nytt äventyr i Studio Ghiblis värld kan börja..!

Vecka 7 2021

Veckans tips är spelet Love letter som fungerar för 2-4 personer. Love letter är ett roligt kortspel i litet och smidigt format där spelarna turas om att spela ut kort från handen och utföra effekterna som står på korten. Spelaren med högst rankat kort på handen i slutet, eller som är sist kvar, tar hem rundan. Flest vunna rundor i slutändan vinner spelet och prinsessans hjärta.

Love letter är ett snabbt och enkelt spel att förstå och varje runda går snabbt att genomföra. Det är perfekt för dig som vill göra något roligt men har begränsat med tid. Vill du inte spela fysiskt finns spelet också digitalt.

Vecka 6 2021

Har pandemin ställt in spelkvällarna i kompisgänget för dig också? Är du den ende i hushållet som brinner för komplicerade strategispel? Har du fullt i brädspelshyllan och därför fått köpstopp?

Det finns många anledningar att gå över till digitala brädspel, åtminstone delvis och tillfälligt, och som tur är har digitala versioner av våra favoritspel börjat poppa upp i takt med att brädspelshobbyn växer. Det kanske inte kommer bli samma sak som att samla vännerna vid köksbordet och flytta pluppar hela natten, men i många avseenden kan en digital variant vara smidigare och mer lättillgänglig.

Humble Bundle har just nu ett erbjudande där du kan få tillgång till flera favoriter till en mycket modest kostnad, och när en del av pengarna går till välgörenhet så kan det vara en bra början. Spelen som ingår är klassiska brädspel; Smallworld, Pandemic, Love Letters, Terraforming Mars, Ticket to Ride, Splendor, Game of Thrones, Blood Rage och Lord of the Rings. Flera av spelen kommer även med expansioner.

Funkar det då? Kortfattat så måste man nog ändå säga att det gör det. Spelmekanikerna blir enklare att komma in i, i och med att spelet håller reda på vad som ska hända och vilka regler som gäller. För personer med mindre vana av brädspel, eller som vill testa ett nytt spel så blir det mycket smidigt att komma igång. Dock så behöver du någon att spela med, och att hitta någon att spela med på nätet kan vara svårt och frustrerande. Vill man spela lokalt så får det ske via pass-and-play, vilket gör spel där man ex ska hålla sina kort hemliga lite luriga. I det fallet kan det var smidigare att köra på en iPad eller telefon, även om översikten blir lidande på den mindre skärmen.

Slutsatsen blir att digitala brädspel är ett bra komplement till fysiska spel, framför allt nu i pandemitider, och det finns fördelar för den som är ny till hobbyn eller har långt till andra spelare. I slutändan finns det dock inte mycket som slår glädjen i att bänka sig kring det fysiska spelbordet med vänner, bekanta och familj.

PS. Vill man vara lite mer hardcore så finns brädspelssimulatorer så som Tabletop Simulator. Dessa ger dig i praktiken möjlighet att simulera vilket spel du än vill, och orkar modellera. Eller så köper du en färdig modul. Kom dock ihåg att dessa oftast inte är mer än spelbräde och brickor att flytta runt, så du behöver hålla reda på regler och turer själv.

Vecka 5 2021

Har du glömt hur man får en trevlig middag med vänner att vara långt in på småtimmarna men vill vara förberedd inför när restriktionerna tillåter att ordna middagsbjudning igen. Då är “smart 10” ett spel som kan vara intressant. Spelet kan lätt tas fram på bordet tillsammans med kaffekoppar eller den där alkoholfria drinken du blivit kung på att göra för att lyxa till tillvaron under Coronapandemin. Det är ett frågespel som passar även dom som inte är så förtjusta i klassiska frågespel. Alla spelare svarar på samma fråga där man får välja mellan tio svarsalternativ. Man går laget runt och varje spelare får välja ett svarsalternativ tills det att det är slut på svarsalternativ eller alla har passat/svarat fel. För varje svar som är rätt får man ett poäng, men svarar man fel förlorar man alla poäng man samlat på sig under den frågan. Så det gäller och veta när det är läge att passa. Spelet finns i en mängd olika kategorier så när frågekorten är slut är det bara att hitta nya spännande kategorier.

Vecka 4 2021

Veckans tips är en TV-serie.
En rymdsaga i mysigt tempo. En kringresande frilansare jobbar med varierande uppdrag. Under ett uppdrag så hittar han en kompanjon att resa runt med. Detta bidrar till en mysig dynamik mellan den gruppen, tysta frilansaren och den nya partnern. Säsong ett har 8 avsnitt av varierande längd. Perfekt att slå ihjäl lite tid med under de bistra kalla dagarna nu i Januari och Februari. Det finns två säsonger och en tredje är på väg. Denna rymdsaga är en spin off på en ganska så känd film, Star Wars. Man behöver inte gilla Star Wars för att gilla denna serie dock, den står sig ganska så bra som fristående och egen. Så vill ni se en historia i rymden, se The Mandalorian!

Vecka 3 2021

Veckans tips är böckerna skrivna av Clare Mackintosh.
Älskar du böcker som det bara inte går att släppa utan att läsa ut? Då är hennes böcker ett måste att läsa! Hon har tidigare arbetat som polis vilket har varit hennes inspirationskälla.

Hennes debutroman Jag lät dig gå handlar om ett fall där en femårig pojke blir påkörd och polisen försöker hitta den skyldige föraren. Precis som med resterande av hennes böcker så är är det fängslande från början till slut och så bjuds det på en oväntat vändning en bit in i boken.

Hennes böcker är enkla att läsa på originalspråket engelska och är bra översatta till svenska. Den senaste boken som släppts som du kan hitta på engelska och svenska är När allt är över.

Vecka 2 2021

Veckans tips är filmen Spirited Away regisserad av Hayao Miyazaki och som fick en Oscar för bästa animerade film.

Filmen handlar om tioåriga Chihiro som, under en resa med familjen till deras nya hus på landet, hittar en tunnel när familjen har tagit en nyupptäckt genväg. Nyfiket tar familjen reda på var tunneln leder någonstans och hamnar i andarnas och spökenas värld.

Vecka 52 2020

Dagens tips är Klaus, en julfilm från 2019 som ger jultomten en välbehövlig origin-story. Klaus berättar historien om Jasper, den bortskämda sonen till Generalen över Postsystemet, som efter att ha glidit igenom utbildningen till brevbärare förvisas till den lilla staden Smeerensburg för att själv starta upp deras postverksamhet. I Smeerensburg pågår dock en evig fejd mellan stadens två dominerande släkter, och människor är mer intresserade av att slå varandra på käften än av att skicka brev.
Jaspers väg till räddning är att lyckas leverera 6000 brev på ett år för att få återgå till ett liv i sus och dus i huvudstaden. Utsikterna är lika mörka som invånarnas humör, ända till den dag då Jasper träffar den folkskygge Klaus. Tillsammans kläcker de en plan som har möjligheten att bringa lycka till Smeerensburgs alla barn, rädda Jasper ur ett liv i misär och kanske till och med få den buttre Klaus att se på framtiden med värme igen.
Klaus är en framtida julfilmsklassiker för hela familjen och finns att se på Netflix.

Vecka 51 2020

Spelet Med andra ord är alltid trevligt att fylla tiden med under juldagarna. Perfekt för att se vem som är bäst på ordförklaringar i familjen! Är anpassat för 4-8 personer och går relativt fort att spela.
Blir umgänget mindre än vanligtvis dessa dagar så kan vi varmt rekommendera spelen Patchwork, Mastermind och Ligretto! Spelen är anpassade för 2 eller fler spelare och det går snabbt att förstå sig på reglerna.
Önskas det mer information om nämnda spel finns det att hitta bland våra tidigare inlägg.

Spel som lätt går att få tag på i sista minuter är Kortslutning och Det borde man ju veta. De passar lika bra som julklappar som för hemmakvällar! Spelen går ut på att hålla tungan rätt i mun, vara snabbtänkt och svara rätt med Ja eller Nej på frågor. Kortslutning är ett tvärtomspel där det gäller att svara tvärtom på enkla Ja och Nej-frågor och i Det borde man ju veta gäller det att svara rätt på enkla frågor om saker som man egentligen borde veta!

Vilka spel brukar ni ta fram under juldagarna och vilket spel skulle ni helst vilja se bland julklapparna?

Vecka 50 2021

Dagens speltips är en ornitologisk sensation som tycks ha tagit världen med storm; Wingspan!

Perfekt för alla som har börjat med fågelskådning så här i pandemitider, eller som bara vill spela någonting kul med en vän eller två. Wingspan funkar att spela såväl själv, med hjälp av ett smidigt ”automata”-tillägg, som med upp till fem spelare i åldrarna 10 år och uppåt.

Wingspan går ut på att under fyra rundor utföra handlingar så som att locka nya fåglar till sina habitat, plocka ägg eller samla mat. Resurshanteringen kan tyckas överväldigande till en början, men snart inser man det enkla nöjet i spelet och slåss om att ro hem flest poäng innan den sista rundans slut. Wingspan finns på flertalet språk, och nu även med en expansion som adderar europeiska fåglar till mixen.

Vem kan locka flest fåglar, mata dem med mest kryp och få dem att fylla upp bona med störst antal ägg? Det kan bara en omgång Wingspan svara på!

Vecka 48 2021

Veckans tips är filmen Enola Holmes, en nytolkning av den klassiska mästerdetektiven. Enola är ingen mindre än Sherlock och Mycrofts yngre syster, och som man kan vänta sig av familjen Holmes så är hon minst lika briljant som sina äldre bröder.
Enola, som växer upp i skuggan av sina syskon, hemskolas av sin mor i allt som en modern kvinna behöver veta, så som svärdsfäktning, språk och framför allt logiskt problemlösande. När modern sedan försvinner från familjens gods under mystiska omständigheter är det Enolas uppgift att hitta henne. Det är antingen det eller bli skickad till en flickskola av den allt annat än sympatiske Mycroft.
Enola Holmes är en upplyftande tagning på konceptet, och i mångt och mycket slipper vi det uttjatade konceptet av ”damsel in distress”. Enola är en kompetent huvudperson som med glimten i ögat sätter både sina mer kända bröder, och en bortkommen adelsman, på plats.
Enola Holmes finns tillgänglig på Netflix, och i rollerna ser vi bland annat Mille Bobbie Brown (Stranger Things) och Henry Cavill (The Witcher).
Trevligt filmtittande!

Vecka 47 2021

För dig som tycker om att drömma dig bort till magins förtrollande värld kommer här ett boktips i Harry Potter-anda! I boken Nevermoor av Jessica Townsend möter du Morrigan Crow som, istället för att dö på sin elfte födelsedag, hamnar i en hemlig stad kallad Nevermoor. Där blir hon inbjuden till ett mystiskt sällskap, men för att få stanna måste hon använda en speciell talang, en talang som hon inte har. Boken är den första i en serie och dess finurliga värld och mysiga karaktärer passar såväl äldre som lite yngre läsare. Bered dig på magi, spänning och äventyr!

Vecka 46 2020

Veckans tips är spelet ”Ovecooked!”, som tillsammans med sin uppföljare tar digital matlagning till nya och frustrerande höjder.
Kortfattat går ”Overcooked!” ut på att laga mat i mer eller mindre smidigt utformade kök. Det går helt okej att spela ensam, men det är med vänner som ”Overcooked!” kommer till sin rätt.
1-4 spelare som hjälps åt med att hacka grönsaker, koka soppa, diska tallrikar och leverera rätter till luckan, i ett kök som är uppdelat på tre lastbilsflak i full fart längs motorvägen, är ren spelglädje. Spelglädje som snabbt vänds till kontrollkastande frustration när stekpannan börjar brinna och brandsläckaren är fast på den lastbil som precis har förflyttat sig till omkörningsfilen.
”Overcooked!” kan spelas på PC, Xbox One, Playstation 4 och Nintendo Switch.

Vecka 44 2020

Veckans speltips är Patchwork!

Patchwork är ett strategiskt och snabbt spel för två spelare som i grunden går ut på att ”bygga ihop” det bästa lapptäcket. Deltagarna turas om att köpa delar i olika former för knappar, spelets valuta, och placera ut dessa i sitt lapptäcke. Beroende på vilka bitar du väljer kan du få fler knappar, som även fungerar som poäng, eller flytta fram på spelbrädet. När någon når slutet av brädet är spelet slut och den med mest knappar och minst hål i lapptäcket vinner.

Stora som små kan ha kul med Patchwork, och med en speltid på 15-30 minuter går det utmärkt att spela flera omgångar för att förfina sin strategi. Patchwork kostar runt 240 kr.

Vecka 43 2020

Boktips
När hösten och mörkret lägger sig över folket så kan det vara härligt att ha någonstans att ta vägen. Då kan man alltid söka sig till litteraturens värld!
Denna veckas boktips är Harry Potter-serien. Mycket bra böcker om trollkarlar och häxor och deras äventyr när de går trollkarlsskolan på Hogwarts. Ont och gott i konstant kamp och suddiga linjer mellan vem eller vilka som tillhör vilken sida.
Passar bra för äldre barn och vuxna med barnasinnet kvar att läsa. Det finns sju böcker i serien om Harry Potter, en för varje år han går på Hogwarts. Så ta och kryp upp i en soffa under en filt och läs alla sju böckerna nu i höstrusket!

Oktober 2020

Idag vill vi tipsa om spelet Mastermind! Är ett klurigt spel som har funnits sedan 1970-talet. Spelet går ut på att varje spelare ska sätta en hemlig färgkombination som de andra spelarna sedan ska turas om att klura ut! Totalt har varje spelare tolv försök på sig att gissa.

Spelet är för spelare från 8 år. Speltiden är ca 30 min och är till för 2-5 spelare. Mastermind går att köpa från 250 kr.

Augusti 2020

Denna månads speltips är Ligretto, ett snabbt och enkel spel som sätter din vinnarskalle på prov. Kan göra mörka höstkvällar och familjeträffar roliga och fartfyllda. Förutsatt att nu kan hålla sams! Spänningen ligger på 100 % hela spelet och frustration är hög när rätt kort inte kommer eller när motspelaren hinner före. Spelet går ut på att bygga högar med kort från 1 till 10 och på så sätt bli av med sin “spelhög” och få ut så många kort som möjligt, då det ger poäng. Alla spelar på alla högar så se upp så ni inte slår i och skadar varandra i stundens hetta.

Spelet är för spelare från 8 år och speltiden ligger på ca 10 minuter. En ligretto-låda är till för 2-4 spelare, men genom att kombinera alla tre ligretto-lådor går det att vara upp till 12 personer. Spelet går att hitta från 115 kr.

April 2020

Denna månad vill vi lyfta fram Ticket to ride som med olika expansioner kan ta dig på en tågresa genom allt från storstäderna i Europa till ett äventyr genom den Nord Amerikanska kontinenten. Eller varför inte utforska Japan eller ta en tur genom New York!

Spelet går ut på att samla tågkort som ger möjlighet att muta in tågsträckor för att binda samman städer eller länder. Längre tågsträckor belönas med mer poäng.

Är ett spel som passar att spela både med familjen och med kompisgänget!

Allmän information: Ålder från 8 år. Spelare 2-4 eller 2-5 st beroende på vilken expansion som spelas. Speltid varierar mellan 15 – 60 min beroende på vilken expansion som spelas.

Vi ses väl i någon av tågvagnarna i London? 😀

Har ni några önskemål om något specifikt spel ni vill att vi ska recensera eller tipsa om något spel inom en viss kategori framöver så lämna gärna en kommentar nedan. 🙂

Advertisement